A floráriumok és palackkertek gondozása egyszerű feladat, amivel még a kezdő vagy tapasztalatlan kertészek is elboldogulnak. Az alábbi gondozási tanácsokat betartva floráriumunk hosszú évekig a lakás vagy az iroda dísze lehet.

Hogyan működik egy florárium?

Egy jól megépített floráriumban zárt ökoszisztéma alakul ki. Leegyszerűsítve, a lebomló növényi részek hőt és széndioxidot termelnek miközben tápanyaggá alakulnak, a növény fény hatására  a fotoszintézis során a széndioxidból vizet és oxigént termel, miközben növekszik, a víz az üvegben lecsapódik öntözve ezzel a növényt és így tovább. Ebbe a körforgásba nekünk csak nagyon ritkán kell beavatkoznunk, egy egyensúlyban  működő florárium bármikor magára hagyható pár hónapra

Öntözés 

A floráriumokat eladás előtt mindig megöntözzük, így biztos, hogy otthon pár hétig nem kell majd öntözni. Az öntözési gyakoriság sok mindentől, a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a fényviszonyoktól, a nyílás nagyságától, a növények sűrűségétől is függ, ezért nincs egységes recept, arra, hogy mikor öntözzünk. Az első pár hétben érdemes a floráriumot megfigyelni. Ha az üveg párásodik, biztos nem kell még öntözni, de ha az üveg száraz, a mohát és a földet száraznak látjuk, akkor öntözhetünk. Az öntözéshez lehetőleg lágy esővizet, vagy felforralt és lehűtött csapvizet használjunk. Kisebb palackkerteknél egy fecskendőt nyomjunk az üveg nyakának belső falához, így juttassuk be a vizet. Ezzel a módszerrel, az üveg belső falát is lemossuk, így az esetleges portól is megszabadítjuk a palackot. A floráriumnak mindig csak pár csepp vizet adjunk, a föld semmiképp ne álljon a vízben. Nagy nyílású, 50-100 literes floráriumoknál egyszerűbb a helyzet. Ha kezünk befér, hasonlóan kell öntözni mint a többi szobanövényünket, de itt is csak kevés vizet használjunk, a föld épp csak legyen nyirkos. Öntözés után, amíg az üveg nagyon párásodik, hagyjuk nyitva a floráriumot. 

A floráriumok elhelyezése és a szükséges fény

Az üveget soha ne legyük közvetlen napfényre, mert felforrósodik és a növények elpusztulnak. A floráriumnak keressünk világos, de csak szórt fényt kapó helyet, ideális egy északi, észak-keleti ablak vagy egy világos szoba belső pontja. Ha nagyon kevés természetes fény van, megvilágíthatjuk a floráriumot mesterséges fénnyel is. Használjunk hideg fehér, 6000-7000 K színhőmérsékletű ledes világítást. A floráriumot lehetőleg olyan helyre tegyük, ahol kicsi a hőingadozás, nyáron, kánikulában keressünk neki viszonylag hűvös helyet.

A floráriumok lezárása

Minél nagyobb egy florárium, annál nagyobb biztonsággal zárható le hosszabb időre, akár évekre. A lezárásra azonban meg kell találni a megfelelő pillanatot, amikor a florárium épp ideális egyensúlyi állapotban van. Zárjuk le az üveget, majd figyeljük meg, ha párásodik, akkor nyissuk ki és hagyjuk nyitva pár napig, ezután próbálkozhatunk újra a lezárással. Ha a lezárás után, már nincs az üvegben pára, de a moha, a föld enyhén nyirkos, a növények is jól érzik magukat, akkor hagyhatjuk az üveget lezárva, de továbbra is figyeljük, hogy nem száradt-e ki vagy nem penészedik-e a földje. A floráriumot tarthatjuk nyitva is, ez esetben párásítja és tisztítja a szoba levegőjét. Az üveg belsejének porosodását úgy előzhetjük meg, ha az üveg nyílására gumizunk egy réteg nagyon vékony papírzsebkendőt. Így a szellőzés megoldott, miközben az üveg belseje nem fog porosodni.

A növények gondozása

A floráriumokba és palackkertekbe kevés fényt és sok párát igénylő növényeket ültetünk. A tervezésnél figyelembe vesszük, hogy a növények csak lassan nőjék ki az üveget. Ha a növény teljesen benőtte az üveget, egy hosszú ollóval visszavágható. Ha több növényünk van, az egyiket akár óvatosan el is távolíthatjuk a zsúfolt üvegből. A növényeket csak nagyon ritkán, kb. félévente tápoldatozzuk. Bizonyos páratartalom felett a penészgombák automatikusan megjelenhetnek.  Ha penészgombát látunk az üvegben, akkor nyissuk ki és ne locsoljuk. A penészre egy gumicső segítségével csepegtessünk kertészetben kapható gombaölő folyadékot. A floráriumok és palackkertek rendbetételét, tisztítását, akár újraépítését előzetes megbeszélés után a Mágikus Kert is vállalja.

© 2016 Jeff Pitt & Co. Kft. • Florárium design és építés: Muhari Rita • Florárium és palackkert fotók: Rónai Gergely  (gromek) •  

A floráriumokat a www.ajandekmost.hu webáruház forgalmazza