A floráriumok és palackkertek gondozása egyszerű feladat, amivel még a kezdő vagy tapasztalatlan kertészek is elboldogulnak. Az alábbi gondozási tanácsokat betartva floráriumunk hosszú évekig a lakás vagy az iroda dísze lehet. Ha a vásárlástól számított négy héten belül bármilyen problémát tapasztalsz, azonnal vedd fel velünk a kapcsolatot, a gondot megoldjuk vagy a floráriumot cseréljük.Négy héten túl erre külön árajánlatot adunk.

Hogyan működik egy florárium?

Egy jól megépített floráriumban zárt ökoszisztéma alakul ki. Leegyszerűsítve, a lebomló növényi részek hőt és széndioxidot termelnek miközben tápanyaggá alakulnak, a növény fény hatására  a fotoszintézis során a széndioxidból vizet és oxigént termel, miközben növekszik, a víz az üvegben lecsapódik öntözve ezzel a növényt és így tovább. Ebbe a körforgásba nekünk csak nagyon ritkán kell beavatkoznunk, egy egyensúlyban  működő florárium bármikor magára hagyható pár hónapra

Első teendők - gondozás röviden

Miután hazavitted, nyisd ki az üveget, amíg megszokja a hőmérsékletet és az ottani fényviszonyokat. Pár hét múlva, ha már nem látsz benne párát, megpróbálhatod lezárni, de ne feledd, ez csak egy lehetőség, óvatosan kell elvégezni, erről részletesen lentebb olvashatsz. Az első hetekben nem kell locsolni, csak akkor locsolj, ha már nagyon száraznak látod a földet, használj fecskendőt vagy pipettát, soha ne tedd a csap alá, locsolókannából ne zúdíts rá vizet. Soha ne spricceld, párásítsd a floráriumot, erre nincs szükség, az üvegben mindig magas a páratartalom. Ne tedd direkt napfényre, mert akkor felforrósodik az üveg és megfőnek a növények. Tedd világos helyre, mi azt ajánljuk, hogy egy led izzós lámpával világítsd meg, ezt nagyon szeretik a növények. Soha ne használj hagyományos izzót, mert az melegíti az üveget. Ha úgy látod, hogy a növények túl gyorsan nőnek, akkor csökkentheted a világítás intenzitását. Télen ne tedd a hideg ablakba, mert így az üveg hideg felőli oldala párásodni és penészedni fog, ugyanúgy, ahogy télen a rosszul szigetelt ablakok is szoktak. Kérlek, olvasd el alább a részletes gondozási útmutatót is. 

 

Öntözés 

A floráriumokat eladás előtt mindig megöntözzük, így biztos, hogy otthon pár hétig nem kell majd öntözni. Az öntözési gyakoriság sok mindentől, a hőmérséklettől, a páratartalomtól, a fényviszonyoktól, a nyílás nagyságától, a növények sűrűségétől is függ, ezért nincs egységes recept, arra, hogy mikor öntözzünk. Az első pár hétben érdemes a floráriumot megfigyelni. Ha az üveg párásodik, biztos nem kell még öntözni, de ha az üveg száraz, a mohát és a földet száraznak látjuk, akkor öntözhetünk. Az öntözéshez lehetőleg lágy esővizet, vagy felforralt és lehűtött csapvizet használjunk. Kisebb palackkerteknél egy fecskendőt nyomjunk az üveg nyakának belső falához, így juttassuk be a vizet. Ezzel a módszerrel, az üveg belső falát is lemossuk, így az esetleges portól is megszabadítjuk a palackot. A floráriumnak mindig csak pár csepp vizet adjunk, a föld semmiképp ne álljon a vízben. Nagy nyílású, 50-100 literes floráriumoknál egyszerűbb a helyzet. Ha kezünk befér, hasonlóan kell öntözni mint a többi szobanövényünket, de itt is csak kevés vizet használjunk, a föld épp csak legyen nyirkos. Öntözés után, amíg az üveg nagyon párásodik, hagyjuk nyitva a floráriumot. 

A floráriumok elhelyezése és a szükséges fény

Az üveget soha ne legyük közvetlen napfényre, mert felforrósodik és a növények elpusztulnak. A floráriumnak keressünk világos, de csak szórt fényt kapó helyet, ideális egy északi, észak-keleti ablak vagy egy világos szoba belső pontja. Ha nagyon kevés természetes fény van, megvilágíthatjuk a floráriumot mesterséges fénnyel is. Használjunk hideg fehér, 6000-7000 K színhőmérsékletű ledes világítást. A floráriumot lehetőleg olyan helyre tegyük, ahol kicsi a hőingadozás, nyáron, kánikulában keressünk neki viszonylag hűvös helyet.

A floráriumok lezárása

Minél nagyobb egy florárium, annál nagyobb biztonsággal zárható le hosszabb időre, akár évekre. A lezárásra azonban meg kell találni a megfelelő pillanatot, amikor a florárium épp ideális egyensúlyi állapotban van. Zárjuk le az üveget, majd figyeljük meg, ha párásodik, akkor nyissuk ki és hagyjuk nyitva pár napig, ezután próbálkozhatunk újra a lezárással. Ha a lezárás után, már nincs az üvegben pára, de a moha, a föld enyhén nyirkos, a növények is jól érzik magukat, akkor hagyhatjuk az üveget lezárva, de továbbra is figyeljük, hogy nem száradt-e ki vagy nem penészedik-e a földje. A floráriumot tarthatjuk nyitva is, ez esetben párásítja és tisztítja a szoba levegőjét. Az üveg belsejének porosodását úgy előzhetjük meg, ha az üveg nyílására gumizunk egy réteg nagyon vékony papírzsebkendőt. Így a szellőzés megoldott, miközben az üveg belseje nem fog porosodni.

A növények gondozása

A floráriumokba és palackkertekbe kevés fényt és sok párát igénylő növényeket ültetünk. A tervezésnél figyelembe vesszük, hogy a növények csak lassan nőjék ki az üveget. Ha a növény teljesen benőtte az üveget, egy hosszú ollóval visszavágható. Ha több növényünk van, az egyiket akár óvatosan el is távolíthatjuk a zsúfolt üvegből. A növényeket csak nagyon ritkán, kb. félévente tápoldatozzuk. Bizonyos páratartalom felett a penészgombák automatikusan megjelenhetnek.  Ha penészgombát látunk az üvegben, akkor nyissuk ki és ne locsoljuk. A penészre egy gumicső segítségével csepegtessünk kertészetben kapható gombaölő folyadékot. A floráriumok és palackkertek rendbetételét, tisztítását, akár újraépítését előzetes megbeszélés után a Mágikus Kert is vállalja.